Novosti

Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša: Javnosti se moram ispričavati zbog groznog imena benda

U Special Happy Showu gostovao je Stanko Šarić, frontmen benda Najbolji hrvatski tamburaši, glazbenik s 40 godina dugom karijerom. Nekadašnji Zlatni dukat ispričao je priču oko promjene imena sastava Zlatni dukati u Najbolji hrvatski tamburaši, o svom zaštitnom znaku – dugoj kosi, o ratnom albumu, ovogodišnjem predstavniku za Eurosong, Miroslavu Škori, operaciji srca, i još mnogo toga.

Najbolji hrvatski tamburaši su kreativno, no jedno vrlo bedasto ime, ne znamo što je tu vrijednije’, kroz smijeh nam je rekao Šarić.’

‘To ime je kreirao pokojni Miroslav Ilić, doajen televizijskog novinarstva, direktor programa, darovit, kreativan čovjek. On je u nekom trenutku, u vrijeme kada smo se sukobili s našim menadžerom Josipom Ivankovićem, i taman objavili album u tri tisuće primjeraka rekao ma vi ste meni najbolji hrvatski tamburaši, mi ćemo na album staviti vašu sliku i to je to’.

‘Album se prodavao dobro, no kada je novo ime trebalo braniti u medijima mi nismo znali što napraviti, kako nas najaviti u emisijama jer su Zlatni dukati već kao ime bili zabranjeni. Nadali smo se da ćemo sudskim postupkom doći do posjeda tog našeg imena, no nažalost nismo ni nakon 20 godina, i sad moramo tu bedastoću od imena braniti i dalje, uvijek se javnosti moram ispričavati zbog tog groznog imena’.

Ime Najbolji hrvatski tamburaši nastali su nakon što je izbila situacija s bivšim i pokojnim menadžerom, autorom i kompozitorom Josip Ivankovićem u vrijeme Zlatnih dukata.

‘Dolazilo je do poslovnih propusta s njegove strane, pa je zahtijevao da me ekipa izbaci iz benda jer sam ukazivao na te propuste. Deči nisu znali što bi, pa je rekao da odlazi on, no uvjetovao je da je ime benda njegovo. To je završilo na sudu, i to je jedna dosadna i dugačka priča. S njim se jako teško bilo dogovoriti, bio je jako isključiv’.

Zlatni dukati među prvima su krajem 80-ih snimali domoljubne pjesme, što je u vrlo uzavrelo predratno vrijeme u zemlji bilo prilično hrabro. Album je objavljen za Božić. Nije bilo izvjesno što će s njim biti, tadašnji Jugoton se nije usudio potpisati album kao nakladnik, već je izdan pod jednom privatnom tvrtkom.

Krenule su demokratske promjene, osnivale su se stranke, imali smo problema, doušnici su nas prijavljivali policiji, pa smo išli na saslušanja, a jedan fenomen dogodio se ’91. godine na Dan državnosti. Svirali smo kod Karlovca, na repertoaru su bile pjesme Ustani bane, Vilo Velebita, i idući dan u Večernjem listu osvanuo je naslov koji je glasio ‘Krvavi ustaški pir koji su svirali Zlatni dukati’. Nisam mogao vjerovati da je izašao takav naslov.

Prisjetili smo se i neugodne situacije koja je odjeknula 1992. godine, nakon što su Zlatni dukati pola godine nakon originala Miroslava Škore napravili remake pjesme Ne dirajte mi ravnicu.

‘Sve je to je sve bilo malo bezveze, Nakon što je objavljena Škorina pjesma krajem ’91. godine, mi smo pola godine kasnije napravili remake, koja je, zahvaljujući video spotu doživjela veliki uspjeh’.

‘Potpuno neprimjereno i nepotrebno s njegove strane. Škoro se vratio iz Amerike i krenuo u javnost da smo mu ukrali pjesmu. Mogao je samo reći hvala ili ne reći ništa. Ako mu je to bila neka medijska šala, da medijski nešto napravi, to mu je bilo uspješno, ali po meni nije bilo ok. Kolege smo, srećemo se na svirkama, želim mu zdravlja i peneze’.