Novosti

Zdravko Škender: Happy FM bi trebao biti uzor radijima u Hrvatskoj, da je više ovakvih medija hrvatska zabavna glazba bi se sigurno vratila

Prve srijede u travnju u Special Happy Showu ugostili smo svestranog hrvatskog glazbenika, basista, jazz trubača te pjevača zabavne glazbe koji je zagazio u osmo desetljeće života – Zdravka Škendera. Teško da postoji netko tko nije čuo za ovog dvostrukog Pjevača godine u bivšoj Jugoslaviji, pjevača poznatog po svima dobro znanim hitovima Ako nas život rastavi, Ne mogu da te zaboravim, Suze ljubavi, Žena kao ti.

Rođen u Skradinu, Škender se školovao i odrastao u Šibeniku, a glazbeni talent pokazao je već u djetinjstvu. Utemeljio je svoj sastav Ad Adstra, svirao klavijature i pjevao back vokale, trenirao nogomet u Šibeniku, vodio kafić u gradu, a potom, u Crnoj Gori 1980. doživio prometnu nesreću koja mu je zauvijek promijenila život i nakon koje je završio u invalidskim kolicima. Nakon nesreće Škender u samostalne pjevačke vode zaplovljava nastupom na Splitskom festivalu pjesmom Ne mogu da te zaboravim.

Sve ostalo je povijest.

Da je i te kako aktivan dokazuje činjenica da je od pandemije korona virusa do danas snimio 20-ak pjesama kojima bi teoretski mogao napuniti dva cijela albuma.

Neće me se publika dugo riješiti, upravo snimam novu pjesmu, mogu reći da još uvijek pjevam i pjevat ću dok živim jer to je moj svijet. Pjesma izlazi uskoro, potencijalni je hit, jer je na tragu mojih najvećih uspješnica‘.

Pokušao sam napraviti jednu pauzu od glazbe, možda je to bila moja greška, jer su me ljudi počeli zaboravljati, no meni je život nezamisliv bez glazbe. Kada vi osjetite taj pljesak publike na nastupima, tu atmosferu na bini… svaki moj nastup mi puni baterije, to je infekcija, glazba je zaraza koja mi pomaže u poteškoćama s kojima se svakodnevno susrećem, glazbom liječim svoju dušu‘.

Osim prometne nesreće koja mu je zauvijek promijenila život, Škender je kasnije doživio još jednu obiteljsku tragediju kada mu je preminuo sin.

Snaga i energija me ne napuštaju, crpim ih u glazbi’.

Nakon rastave od supruge Škender kaže da nije želio suživot ni sa kime. Ipak, kaže da je veliki emotivac.

Zahvaljujem jednoj dragoj osobi koja samnom dijeli moje uspjehe i koja me trpi, osobi koja mi je dala emociju, ljubav, energiju, žrtvuje život za mene. Znamo da je danas teško naći takvu osobu. Jako sam sretan, na tom daru’.

Kao i većina predanih glazbenika o mirovini ne razmišlja, i još jednom potvrđuje koliko dobro pjevači hrvatske zabavne glazbe prolaze u susjednoj Sloveniji.

Mislim da Slovencima leži dalmatinski melos, valceri i polke koji su Slovencima bliski, napravljeni u tim našim ritmovima. Slovenci nas prihvaćaju u toj mjeri da se slovenski izvođači bune da smo im uzeli kruh. Pjevam učestalo u Sloveniji, više živim od Slovenije nego od svoje domovine i nema dvorane u kojoj u nisam imao samostalni koncert: Tivoli, Stožice, Ljubljana, Maribor, sve su to bili veliki samostalni koncerti. Slovenci uglas pjevaju moje pjesme, to su velike ovacije publike kakve podsjećaju na neka davna vremena kad sam u Hrvatskoj bio jako popularan.

Pretpostavljam da mediji sve ove godine nisu podržavali zabavnu glazbu u onom obujmu u kojem su trebali, tako da su prevladali neki novi trendovi, narodnjaci koji su ušli u Hrvatsku. Nemam ništa protiv toga, dapače’.

Da ima više ovakvih radija mislim da bi se zabavna glazba vratila, i svaka vama čast na tome što nas puštate, sretan sam što gostujem na najslušanijem radiju, čuo sam sve najbolje o vama, i kad bi tako i drugi mediji radili mislim da bi se zabavna glazba tako mogla vratiti na scenu. Happy FM bi trebao biti uzor mnogim radijima u Hrvatskoj’.