Novosti

Duško Lokin: U New Jerseyu sam pjevao za talijansku mafiju čiji sam bio gost

Iako je rekao da više neće snimati, osamdesetogodišnji Duško Lokin nedavno je objavio novu pjesmu Ti, samo ti, posvećenu lani preminuloj supruzi Anuški. Kod Elvisa Mehičića u Special Happy Showu ovaj se pjevač s karijerom dugom 60 godina raspričao o svojoj pjevačkoj, menadžerskoj i nogometnoj karijeri, životu na rubu Maksimirske šume i rodnom Zadru, o tome kako je pjevao za talijansku mafiju, a kako provodi dane ispričao nam je u našoj dvosatnoj emisiji u srijedu 31. svibnja.

‘Pjevač se nikada ne može umiroviti, no istina je da sam prije godinu i pol rekao da više neću snimati. No, ako ne pjevaš niti ne snimaš znači da si se umirovao, a čim te nema na radiju i televiziji ljudi kažu više ne pjevaš, a to nikada nisam izjavio’.

‘Prije šest mjeseci umrla mi je supruga Anuška i od tada se ne mogu oporaviti, umrla je od posljedica korona virusa, dok je bila u Turskoj, a kako bi se vratio u neku normalu morao sam se prihvatiti pjevanja. Međutim život ide dalje, imam dobre prijatelje i krasnu djecu, pobijedit ću sve, ali rana, patnja i tuga su vječne. Ne mogu reći da sam sretan, ali ne mogu reći da sam pored svoje djece nesretan. Pjesma je jedan od mojih atributa da sve ovo preživim i da mi bude lakše’.

Nakon što je 10 godina živio na zagrebačkim Gračanima, preveliku je kuću poklonio unuci, a on se preselio u stan na Požarinju, sjevernom rubu Maksimirske šume. ‘Krasno za disati i prošetati, kaže Lokin, imam vrt od 200 kvadrata i terasu, i nema ništa ljepše od toga da te ptice bude i isprate uvečer na spavanje’.

Donedavno, Lokin je planirao vratiti se u rodni Zadar, no sa smrću supruge ovaj se plan promijenio i za sada je od njega odustao. Zadarski je stan prenamijenio u apartman iz kojeg gosti u gaćicama odlaze na kupanje. Toliko je blizu moru.

Ove će godine, kako stvari sada stoje, u Zadar na svega desetak dana jer ga čeka radno ljeto, a na vidiku je možda i kratka australska turneja za novu godinu.

Osim pjevačke karijere, Duško Lokin organizirao je turneje našim pjevačima, među njima Joletu, Severini, Thompsonu, Jasni Zlokić, Draženu Zečiću i grupi Dalmatino, a prvu uspješnu karijeru organizirao je i Jasminu Stavrosu s kojim je snimio nekoliko dueta.

Pjevao za talijansku mafiju

Lokin je veliki obožavatelj grada Amsterdama, u kojem je bio nebrojeno puta, i u kojeg je zaljubljen i danas, ‘grad širine i duše’, rekao nam je. Na putovanjima prema Americi je sebi i svom bandu uvijek organizirao prespavanac u Amsterdamu. U Americi su ga na aerodromu dočekivali prijatelji iz Hobokena, New Jersey, gdje je živio s Talijanima i Hrvatima ‘koji su radili za talijansku mafiju’ koja je obožavala njegove pjesme. Svojevremeno, u restoranu kuma Franka Sinatre telefonski je razgovarao s ovim američkim pjevačem i glumcem, a najavljivan kao velika europska zvijezda dva puta je nastupao u američkom Joe Franklin Showu.

Nogomet

Lokin je bivši nogometaš i rukometaš. Kao nogometaš je sa 16,5 godina igrao u 2. ligi, momčadi nogometnog kluba Zadar, a paralelno je igrao za rukometnu reprezentaciju bivše Jugoslavije u koju je bio pozvan kada je imao 16 godina. Izuzetno talentiranog i sportu posvećenog Lokina sreo je Đani Maršan, talent za muziku, koji ga je odvukao od sporta. ‘Voljeli smo muziku više od rukometa i nogometa’. No, dan danas kada igra hrvatska reprezentacija Lokin ne održava koncerte. Dinamovom golmanu, inače Zadraninu Dominiku Livakoviću priželjkuje turski Fenerbahče.

Osim Đanija Maršana, strašno dobar prijatelj bio je s Đorđe Novkovićem.

‘Naše su obitelji bile kućni prijatelji 20, 30 godina. 15 godina smo išli zajedno na skijanje, Boris, moja kćer Natali, Ozana, Anuška, skoro svaki dan smo bili zajedno…odlazili smo na ljetovanja, zimovanja, igrali smo igrice, odlazili na seoski turizam u Sloveniju. Đorđe je bio moj najbolji prijatelj i fantastični čovjek, vanserijske kvalitete, napravio je hrvatskoj glazbi puno puno toga, i prerano je umro. Zahvaljujući njemu, imam gotovo pet milijuna prodanih ploča, on me stvorio kao pjevača, potvrdio me i vjerovao je u mene, a ja sam mu to vratio velikim hitovima koje je on pisao za mene’.