Novosti

Vlado Kalember: Nekada su novinari pisali o prokletstvu Eurosonga

Miljenik ženskog dijela publike, zagrebački dečko stare škole i šarmer regije Vlado Kalember gostovao je na Special Happy Showu povodom izlaska novog ‘intrigantnog’ albuma Srebrnih krila ‘Opasno je ljubit ženu’. Novi studijski materijal dolazi uz istoimeni singl i video spot i sadrži deset pjesama.

Album je objavljen u digitalnom obliku te donosi četiri dosad neobjavljene pjesme, a sažima i provjerene hit singlove uključujući hit ‘Ana’ u novom aranžmanu.

Opasno je ljubit ženu

‘Došao sam do tog teksta, učinio mi se dosta zgodnim, onda sam ga uglazbio, ispala je zgodna pjesma, nije baš sve žene opasno ljubit’, rekao je Vlado te rekao koliko dugo su radili na njemu. ‘Vidio sam da album ima dosta laganih pjesama koje su nastale u doba korone kada smo bili dosta doma i gledali televiziju i obično oko 12, 1 sat bih išao u radnu sobu, kao idem nešto raditi, pa sam u tim tužnim trenucima u jedan ujutro radio tu tužnu pjesmu. Kada je nestala korona onda sam radio ove brže’.

‘Odjedamput nakon dosta godina mi se pojavio motiv kao nekad, taj labuđi pjev. Razmišljao sam o koncertima, naravno pregovaramo i za Zagreb, ne razmišljam o tome da bi ovo mogao biti posljednji album, iako bi mogao. Jer sutra mi može pasti cigla, bombe su počele padati, mogao bi neoprezno preći cestu, ili bi me netko neoprezan mogao udarit u auto. Ne razmišljam o tome, mislim da je ovo neki novi početak’.

Iako mu je 71 godina, kao svaki glazbenik o mirovini ne razmišlja.

‘Mi smo kao kauboji, umiremo u čizmama. Iz opreza ni sebi ni drugima nikad nisam rekao – nikad više. Imam tu sreću da dosta i dovoljno radim i nastupam, u Zagrebu nisam jako dugo nastupao, istini za volju, jer uvijek nešto iskrsne. Planiram na zimu ili početkom proljeća napraviti koncert u Zagrebu.

Baby Lasagna

Nakon fantastičnog nastupa na Eurosongu i dva rasprodana koncerta na zagrebačkoj Šalati, pitali smo Kalembera da nam komentira zvijezdu u usponu Baby Lasagnu.

‘Baby Lasagna je napravio totalni rusvaj i mislim da je čak nekako dobro da je drugi. Kada ste moralni pobjednik, a evidentno je da je upravo to, onda je to bolje. Jer razlika između njega i dečka iz Švicarske je jedino ta što je ovaj dobio onaj stakleni kipić. Eurosong je prerastao u glavni glazbeni događaj u svijetu. Poslovno gledano njemu se dogodilo najbolje što mu se moglo dogoditi. On je prije svega beskrajno talentiran dečko, drag, simpatičan, zgodan, jer moj sin koji ima 17 i pol godina ima tri najbolja frenda: Nizozemac, Danac i Talijan i oni kad se god čuju preko video poziva, pozdravljaju se onim pokretom ruke iz Rim tim tagi dim. Mislim da je on na tragu da napravi baš pravu svjetsku karijeru’.

Kako zadržati hype?

‘Kada pričam s puno mlađim kolegama, onda ja velim: gledaj ako nisi sam stvoren i sam nemaš koncept kako to sve skupa napraviti, neće ti pomoći nikakav savjet, a sve što ti ja kažem može samo malo ubrzati put do cilja. Ja sam mu čuo dvije, tri pjesme, on zaista ima vrlo interesantnan glazbeni izričaj, vrlo je simpatičan, mlad, evidentno jako talentiran, jer to kako je ta pjesma postavljena je kao da ju je napravila umjetna inteligencija radila. Ima sve audio-vizualne elemente da ima vrhunsku pjesmu’.

Eurosong

‘Kada sam bio davnih godina na Eurongu, nešto sam u Njemačkoj snimao i kad sam Njemcima koji se bave tim poslom rekao da idem na Eurosong oni su me pitali šta je to. Stvari se zaboravljaju, a ja eto sve pamtim. Italija, kojoj je sad užasno važno da sudjeluje i pobijedi, ona dugi niz godina nije prenosila Eurosong, a puno puta nije ni slala izvođače jer nitko nije htio ići. To je bio nivo Eurosonga. Danas je suludo i odlično. ABB bi napravila karijeru i bez Eurosnga, i Celin Dion isto. Tko je pobijedio ja se ni ne sjećam, kad sam ja bio. Novinari su čak znali pričali o prokletstvu Eurosonga. To je tada bio Prvi pljesak Europe’.