Novosti

Tajči: Kolutovi na narančastoj haljini bili su iz dućana sa šarafima

Iako u Nashvilleu, američkoj saveznoj državi Tennessee, tornada nisu neuobičajena pojava, našu današnju gošću, Tatjana Matejaš Tajči koja živi upravo u ovom američkom gradu jako je potreslo jučerašnje nevrijeme u Zagrebu. Iako rado dođe u grad u kojem je odrasla, ovoga puta u Zagrebu je poslovno.

U glazbi od svoje četvrte godine, Tajčina profesionalna karijera u svijetu zabavne glazbe ‘za odrasle’ krenula je 1987. godine kada je dobila nagradu publike i nagradu za najboljeg debitanta na Zagrebfestu. U to vrijeme, kada je nastupala po disco klubovima i na području cijele bivše Jugoslavije prašila s hitom ’17 mi je godina’ s grupom Hari Mata Hari upoznala je Zrinka Tutića. Televizija Zagreb je, poput svih televizijskih centara, za Jugoviziju slala po dva pjevača, a Tajči je uz Massima bila najslabiji favorit, a nastupila je s pjesmom Berači jagoda koju je Alka Vuica promijenila u ‘Hajde da ludujemo’.

‘Tražila sam sebe, svako jutro imaš drugi doživljaj sebe, mijenjamo se iz djece u odrasle ljude. Zaljubiš se sto puta i srce ti kuca, upoznaješ se sa sobom, a imala sam i neka neugodna iskustva. Tu večer u Zadru sam čekala svoj red, čujem Massimo pjeva moju pjesmu, i rekla sam si sve ću dati od sebe, i svoju tugu pretočiti u optimizam. Massimo je pjevao Dvije zvjezdice i svi smo željeli da pobijedi’.

Za uspjeh prvo zahvaljuje svojoj mami koja joj je bila najveća podrška, te ljudima koji su bili u njenom užem krugu, osobnom menadžeru Edvinu Softiću, Alki Vuici, aranžeru Nikši Bratošu, Želimiru Bobogredcu, Danijeli Car, stilistici narančaste haljine Irini Damčić te vizažistici i šminkerici Višnji Trusić koja ju je iz ‘rockerice pretvorila u Merlinku’.

I onda je došao zaokret. Napustila je Hrvatsku iz kombinacije razloga, nikada hira, kaže, a jedan od njih bila je želja da studira musical theatre što je i prevagnulo.

Uz nju je cijelo vrijeme bila prijateljica i obitelj, a iako je izgledalo kao da je otišla naglo, Tajči kaže da tada nije bilo društvenih mreža da o tome izvijesti.

Iz potpune slave u Ameriku je stigla u dijametralno suprotnu anonimnost, kada je u Hrvatskoj počeo nemir i rat, s vrlo malo novca, bez nekog osobitog poznavanja engleskog jezika. Prijatelj joj je poklonio deset dana u hotelu, u hrvatskoj crkvi je upoznala duhovni put te sestre franjevke koje su joj postale obitelj.

Tajči ćemo u Zagrebu opet moći vidjeti u listopadu. Naime, na poziv profesora Dragana Primorca, a povodom obilježavanja 75. obljetnice izraelske neovisnosti te 26. obljetnice prijateljstva Hrvatske i Izraela Tajči će nastupiti na koncertu u KD Vatroslav Lisinski 11. listopada sa simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, na kojem će, uz njezine svjetske uspješnice, otpjevati svoja dva najveća hita.

Cijeli intervju Tatjane Matejaš Tajči možete pogledati OVDJE.