Novosti

Rišpet: U Lisinskom ćemo izvesti pjesme koje Zagrepčani još nisu čuli

Dva mjeseca uoči koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u Special Happy Showu ugostili smo dalmatinske slavuje iz Rišpeta frontmena Ivu Amulića i ‘capo di tutti capi’ Peru Kozomaru.

13 godina stari Rišpetovci koji su unazad godinu dana maknuli prefiks ‘klapa’ iz svog imena, objasnili su ovaj potez time kako su evoluirali u dalmatinski pop, te kako su se na taj način željeli maknuti iz foldera ‘klapa’ na radijskim stanicama namijenjenim isključivo klapskom pjevanju, objasnio je Amulić, dok je Kozomara dodao da je promjena tek kozmetička dok je sve drugo ostalo isto. ‘Ovo je dobra stvar, na ovaj smo način napravili uslugu klapskoj pismi i klapskoj glazbi koja se sada više sluša, da nije tako još bismo slušali Beethowena i Bacha’.


Na pitanje o aktualnoj temi ‘Je li vrime’ da Hajduk osvoji naslov prvaka Amulić je ispričao vic koji ovdje nećemo prepričavati, već ćete ga imati priliku poslušati kada objavimo video gostovanja, no rekao je da mu nije žao što se pjesma ‘Dalmacijo’ pjeva na Poljudu. Pjesma je nastala nakon Amulićevog izlaska iz Tutti Frutija, i iako pjesma nije navijačka, profilirala se kao navijačka i zaživjela je na splitskom stadionu.

Kao tim slažu se odlično, kaže Kozomara, tome u prilog ide činjenica da iz Rišpeta nitko nije otišao 13 godina, a zadnja je uvijek njegova.

Rišpetovce smo pitali da nam poslože Vladu Republike Hrvatske iz redova hrvatskih glazbenika pa je to izgledalo ovako: Mate Mišo Kovač bio bi premijer jer ga svi slušaju kada samo digne ruku, Mladena Grdovića stavili bi na mjesto ministra zdravstva jer ima najviše iskustva sa stanjima radi kojih završiš u bolnici, ministar poljoprivrede bio bi Miroslav Škoro jer je ‘Slavonac i kuži se u to’, dok bi Jole, kao pošten i iskren bio ministar financija. Turizam bi pokrio Giboni internacionale, a Goran Karan ministar vanjskih poslova.

Komentirali su i nedostatak sportskih i glazbenih dvorana u Zagrebu i Splitu, kao dva najveća grada po broju stanovnika u zemlji i složili su se da je to odraz činjenice koliko država vodi računa o ovim sektorima. Naime, Split je ostao bez Spaladiuma, a i Zagreb ostaje bez mnogih adekvatnih dvorana. ‘Nešto što je vani normalna stvar, kod nas se stavlja pod tepih’.

Uoči datuma koncerta Lisinskom, 12. prosinca, Kozomara koji za sebe kaže da je kontrol frik pomno prati brojke prodanih karata svaki dan više puta, dok je Amulić nešto opušteniji i fokusiran na pjevanje. U pripremama je kompletni ansambl, šest glazbenika te nove pjesme koje još nisu izveli u Zagrebu.

Ulaznice za koncert dostupne su na Entrio.hr.