Novosti

Marina Tomašević: Imam porok kojeg bih mijenjala

U pretposljednjem izdanju Special Happy Showa, 21. lipnja ugostili smo Zadranku Marinu Tomašević, koja je nakon 45 godina karijere prvi puta nastupila na festivalu u Vodicama s pjesmom Ja ne mogu više bez tebe. Pamtimo je ponajviše po evergreenu Ne plači majko koju je za nju napisao Tomislav Ivčić početkom rata, s 90. na 91. godinu, pjesma koja je Marinu obilježila za cijeli život.

S 15 godina je u Zadru odradila svoju prvu gažu, a devedesetih je postala jedno od najprepoznatljivijih lica na domaćoj glazbenoj sceni. Mnogo godina kasnije, i nakon 30 godina koje je provela u Zagrebu, u rodni grad u kojem se uz glazbu bavi i slikarstvom vratila se prije osam godina. Upravo je zbog neobične tehnike slikanja u vinorelu medijima u posljednje vrijeme postala možda i zanimljivija od same glazbe, a tehnika joj je osigurala i status slobodne umjetnice u likovnom stvarala[tvu od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Interesantno, u Zadru nikada nije održala komercijalni koncert, ako ne brojimo posljednji prije gotovo 50 godina, točnije 1976.

Pjesma s kojom se predstavila u Vodicama Ja ne mogu više bez tebe, kompozitora Marka Tomasović, stara je 20 godina, no do nedavno nije bila snimljena. Davno, pjesma je bila namijenjena za duet Marine i Thompsona, no on se nikada nije dogodio. U posljednje vrijeme, osim s Tomasovićem koji drži autorsku palicu u svojim rukama s 99 posto napisanih tesktova, Marina surađuje i sa diskografskom kućom Menart.

Marinini počeci sežu u sredinu 70-ih godina kada je kao vesela klinka koja je odrastala na zadarskoj rivi i Kalelargi pristupila audiciji za grupu Tintin. Majka joj je kupovala singlice, a ona je maštala o tome kako će pjevati. Grupi se pridružio Tomislav Ivčić kojem je Tintin postao prateći band, no band se ubrzo raspao. Iz ovog perioda, Marina je ostala surađivati s Ivčićem koji joj je i napisao pjesmu Ne plači majko, evergreen koji joj je obilježio karijeru.