Novosti

Ljubavnici: ‘Šuti prika, nemoj da te čuju da govoriš Kaj’, rekao mi je Nižetić na Bilim noćima’

U Special Happy Showu u srijedu 19. travnja kod Elvisa Mehičića gostovali su članovi zagrebačkog banda Ljubavnici, Mario Regelja i Igor Stanković. Ispričali su nam interesantnu priču s nastupa na jednim Bilim noćima, gdje ih je kolega Alen Nižetić upozorio da ‘šute, da Torcida ne čuje da govore Kaj’.

Osim Regelje i Stankovića članovi banda su i Kristijan Slavić, Borna Biondić i Stjepan Malkoč. Iako postoje od 2015. godine, kada su izdali svoju prvu pjesmu, u današnjem sastavu su od 2016. Na prijedlog imena Ljubavnici, koje je u najmanju ruku neobično, došao je frontmen Mario pod vodiljom da ono bude provokativno, interesantno i da lakše od drugih naziva ulazi i zadržava se u uhu.

Svih do sada objavljenih 20-ak pjesama imaju i svoje pripadajuće spotove, na što su članovi izuzetno ponosni, jer su svjesni da se ‘pjesme više gledaju nego slušaju’ te im je šteta da ‘pjesma ne zaživi kako bi trebala’. Jedan album je objavljen, a drugi studijski album bi trebao biti gotov do kraja godine, nedostaju tri, četiri pjesme.


Najluđe, kako kažu, što pamte kod snimanja spotova, je avantura koju su doživjeli kada su snimali materijal za pjesmu Ne zaboravi me. Kadrovi su se snimali na zapuštenoj plaži do koje se moglo doći samo pješice pa su, kako su rekli, natovareni sa svom opremom pješačili na i sa plaže i to im je bio jedan od najjačih treninga ikada i jedno od napornijih snimanja.

Na pitanje kako je zagrebački band napisao pjesmu koja je jedan od njihovih najvećih hitova Lijepa ženo Dalmatinko, ispričali su nam da je ona posveta svim lijepim dalmatinskim ženama, nastala u glavi frontmena Maria.

Pjesma koja je fantastično prihvaćena na svirkama, Zauvijek ljubavnik, s kojom su bili na CMC festivalu, posebno je prihvaćena u Sloveniji. ‘Oni vole te rumbe, koje mi znamo napraviti da zvuče dosta dobro. Slovenci su najveći partijaneri koje smo upoznali, Slovenci nas šiju, luđi su od Zagoraca i odlična su publika’.

Smatraju da je tomu razlog jer su sami Slovenci više orijentirani na sjever, Alpe i Njemačku, no da im u glazbi odgovara južniji zabavnjački melos.
U susjednoj državi imaju i 20 koncerata godišnje, a sviraju i u Švedskoj i Norveškoj gdje živi velik broj Hrvata koji su u ovim zemljama uspostavili puno hrvatskih zajednica, folklornih udruga, društava, i zajednica te nostalgično njeguju hrvatsku tradiciju.

Bile noći

Na pitanje kako su zagrebački dečki, uglavnom Dinamovci, svirali ne jednom nego desetak puta na Hajdukovim ‘Bilim noćima‘, Igor nam je ispričao jednu ‘interesantnu’ priču s prvog nastupa kada su nastupali kao prateći band Alenu Nižetiću.

‘Alen Nižetić ima par pjesama posvećenih Hajduku, Hajdukovci ga jako vole i zovu ga da svira klubu na tim Bilim noćima. Ja, kao jedan pravi Dinamovac, dođem prvi put na Bilu noć, i Alen ne zna ništa o meni i tako mi počnemo svirati. Ja sam prije toga preslušao pjesme Hajduka da mi malo uđu u uho. I tako ja sviram, sviram, sve se čudim, Torcida tamo divlja u sali, to je ludilo, stanemo tak u pauzi i ja kažem čuj Alen ja sam Dinamovac ovo je meni čudno, na šta on meni kaže prika samo šuti, nemoj da te čuju da pričaš kaj. Malo sam se poklopil’ po ušima, šutio pod pauzom, sviramo, idemo poslije doma. Koliko god sam Dinamovac, ta atmosfera koju oni rade na tim Bilim noćima je nešto stvarno posebno’.

Igor, koji nam je ovo ispričao, osim s glazbom, bavi se i glumom, čak dulje nego što je glazbenik te je preko 20 godina član Gradskog kazališta Jastrebarsko. Sve to iziskuje puno snage i volje, ponekad se poklope nastupi pa se biraju prioriteti, no kada se voli ono što se radi sve se da iskombinirati.

Što se tiče planova za Hrvatsku, ovaj vikend nastupaju u Bjelovaru, nakon toga u Čakovcu, pa opet u Sloveniji. Na pitanje kada će neki nastup u Zagrebu odgovaraju s ‘kaj ćeš doma, doma te svi znaju’.

Inače, ove ljubimce ženskog dijela publike vole i klinci i ljudi u zrelijoj dobi, većina publike je u rasponu od 16, 17 do 35 godina. ‘Dobivamo puno videa klinaca koji dave svoje roditelje našim pjesmama’.