Novosti

Leo: Prvak Jugoslavije u kemiji, rođen na propuhu, u Istru došao slučajno, a cure je imao i bez gitare

U posljednjoj ovosezonskoj emisiji Special Happy Show prije ljetne pauze, u srijedu 28. lipnja u studiju Happy FM-a gostovao je bosanskohercegovački pjevač zabavne glazbe Amir Kazić – Leo.

Rođen u Tomini pored Sanskog Mosta, u kući pradjeda po majčinoj strani, pored odškrinutih vrata, na propuhu, radi čega ga i danas malo leđa bole, kaže nam u uvodu Leo. Duhovito nastavlja i kaže da je vjerojatno među rijetkima, ako ne i jedini, iako je već živio u Sanskom Mostu svaki dan pola godine putovao iz grada u selo u školu zbog – matematike. U Sanskom Mostu kao dječak ocu je pomagao u ćevabdžinici, no svoj najveći interes iskazivao je sudjelovavši u aktivnostima Kulturnog društva Grmeč, u folkloru i zboru. Kada je sazrio postao je članom tamburaškog orkestra te nije postojalo događanje na kojem nije sudjelovao.

Iako je imao ponudu da dođe raditi i živjeti u Beograd završio je, sasvim slučajno, u Istri gdje i danas živi.

U srednjoj školi bio je član banda Elektronci, a osim velikog angažmana oko glazbe zanimala ga je i praktična kemija, u mjeri da je u ono vrijeme bio prvak Jugoslavije iz ovog predmeta.

Kako je to često u ovim desetljećima i kod mladih budućih glazbenika bilo, u jednom trenutku trebalo je odlučiti – ili/ili. Logično, presudila je glazba, iako je cure imao i bez gitare, kaže nam Leo.

Prijelomna godina bila je s 1995./96, kada je Lea Kemal Monteno upoznao s Đorđem Novkovićem. Od tada sam ovo što jesam, kaže Leo.

1996. na Dori je nastupao s pjesmom Postojiš samo ti, išla je singlica On te uzima, pa osječki festival. Do kraja godine bio je gotov njegov prvi album koji je početkom 97. izašao pod nazivom Leo. Krenule su nagrade, među ostalim za osobu godine, Večernjakova nagrada, a jedna od njih bila je i za najnagrađivanijeg izvođača u regiji u to vrijeme.