Novosti

Gazde: Zeppelin Jimmy Page u London se iz Zagreba ’98.-e vratio s našom tamburom

U Happyjevom Special Happy Showu ove su srijede, 15. veljače gostovali članovi zagrebačkog tamburaškog sastava Gazde iz Markuševca, banda koji ove godine proslavlja veliki jubilej – 30. obljetnicu svoga rada i karijere.

Marko Bujanović i Damir Popović najavili su slavlje koje će trajati cijelu godinu, a bit će popraćeno većom medijskom kampanjom. Nakon devet godina objavit će i novi maksi album s 18, 19 pjesama, a čeka ih i velika turneja koja kreće u svibnju. Krajem ljeta planiraju turneju po Americi, možda i Kanadi, a sve bi trebali ukrasiti veličanstvenim obljetničkim nastupom u Domu sportova u Zagrebu s puno starih hitova i novih pjesama.

Prvih 30 je najteže, kažu nam Damir i Marko koji su se u studiju prisjetili početaka devedesetih godina kada su kao band, i svojih 18-ak godina veoma rano ‘polovili konce’, povezali se s dobrim autorima, počeli raditi prve snimke, ujedno i velike hitove i tako odjeveni u kožne jakne i s tamburicom u ruci približili ovaj instrument široj i nešto mlađoj publici te otvorili jedan cijeli novi glazbeni smjer. U javnosti, no i u medijima odjeknuli su kao bomba, u toj mjeri da su ih mediji prozvali zagrebačkim Beatlesima. U kontinuitetu su na estradi prisutni od tada, bez rupa u koncertiranjima i nastupima, s preko dvije tisuće nastupa, a danas imaju svoju izdavačku kuću i stalnog producenta Predraga Peggyja Martinjaka.

Trešnja i Toše Proeski

Kada je prije gotovo 30 godina prvi put javno izvedena ‘Još i danas zamiriši trešnja’ njezin autor Miroslav Rus i tamburaški sastav ‘Gazde’ nisu ni sanjali kakav će uspjeh pjesma doživjeti. Nije nepoznanica da ju je prepjevao i makedonski pjevač Toše Proeski te s njom u Makedoniji napravio takvu emociju da je u toj zemlji zasađeno nekoliko stotina stabala ovog drveta.

A priču o tome kako je Toše, s kojim se članovi Gazda nisu poznavali na nešto više od ‘bok bok’ na koncertima, došao do pjesme Još i danas zamiriše Trešnja, Damir i Marko čuli su tek nedavno.

Naime, jedan zagrebački dečko (op.a.) koji je s bandom svirao u Makedoniji jednu je večer svirao u restoranu u koji je Toše znao često zalaziti. Toše je čuo pjesmu, rekao da mu se jako sviđa, pitao od koga je, i ostalo je ušlo u povijest. Gazde su se odužile i u jednom liveu otpjevali Tošinu pjesmu Pratim te.

Trešnja kao najvažnija pjesma u karijeri

Objavljena u svibnju 1995. godine, Još i danas zamiriše Trešnja došla je do najširih dijelova publike do kraja godine. Na nastup u Domu sportova u prosincu publika je na koncert došla s isprintanim tekstom i riječima pjesme kako bi je mogli pjevati uživo s Gazdama, Trešnja do danas ‘nije izgorjela’ i na koncertima je dečki ostavljaju među zadnjima jer znaju da je publika uvijek nestrpljivo čeka.

Led Zeppelin, Zagreb 1998.

U veljači 1998. godine Gazdama se ukazala velika čast kada je na koncert u zagrebački Dom sportova stigao legendarni engleski rock band Led Zeppelin.

Zeppelinov menadžer organizao je druženje sa zagrebačkim bandovima u ondašnjem Hard Rock Caffeu u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Na eventu je bilo je puno ljudi, i svi su se tiskali ne bi li dobili autogram, kažu nam Damir i Marko.

‘Mi smo bili po strani, ali nas je njihov tour menadžer Toni Mandić zamolio da nekaj odsviramo, jer nitko nije došao s instrumentima osim nas. Dečki (op.a. Jimmy Page i Robert Plant) bi vas htjeli čuti jer vide da svirate neuobičajene instrumente. I mi smo uzeli tambure i odsvirali tri četiri pjesme’.

Nakon toga Mandić je došao do nas i pitao nas jesmo li slobodni na taj i taj datum, (datum zakazanog koncerta Zeppelina u Zagrebu) jer su Jimmy Page i Robert Plant poželjeli da sviramo s njima, odnosno da smo im predgrupa na nastupu. Mislili smo da se šale. Bilo nam je to sjajno iskustvo, a Jimmyju Pageu za uspomenu na druženje u Zagrebu poklonili smo tamburicu bisernicu.

Šč i Dora

Pobjedničku pjesmu s ovogodišnje Dore, Šč Let3-a dečki još nisu čuli, pa nismo imali previše toga za prokomentirati, no na nastup Riječana osvrnuli su se prema onome što je zadnjih dana o njima objavljeno po medijima, a to je da još uvijek nisu shvatili o čemu se točno u pjesmi radi.

Što se tiče nastupa Gazdi na Dori, Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, Damir i Marko kažu da su se jedne godine kandidirali, no da su dobili odbijenicu organizatora Hrvatske radiotelevizije s obrazloženjem da im ‘pjesma nije bila dobra’.