Novosti

Danijela Martinović: ‘Na početku solo karijere za jedan koncert prodala sam rekordnih nula karata’

Jedna od najdražih pjevačica domaće estrade, koja za tri godne obilježava 30 godina svoje karijere – Danijela Martinović gostovala je u Special Happy Showu, u srijedu 17. svibnja kod Elvisa Mehičića.
Od posljednje objavljene pjesme Vjerujem ljudima prošlo je godinu dana, a riječ je o pjesmi koja je Danijeli na prvu, kada ju je dobila od Zorana Mišolongina, zazvučala kao jedna oda ljudima i oda dobru. ‘Dobro živi duboko u ljudima, no zatrpano je i nevidljivo na prvi pogled. Živimo u vremenima kada je neophodno vjerovati drugima’.

Drugi alat koji Danijela voli, osim pjevanja, je pisanje. Do sada je objavila tri slikovnice DaMa, te dvije knjige motivacijskih poetskih zapisa u kraćoj formi, sve nastale koračajući prema određenim spoznajama. Ono što je u završnoj fazi je dugoočekivana autobiografija podnaslova Memoarske dionice, knjiga koju je počela pisati na nagovor hrvatskog pjesnika i književnika Branislava Glumca, i koja je u tisku, a čija bi promocija mogla bi biti 1. lipnja.

S 14 godina Danijela je počela pjevati u Crkvi s bandom Dominik, nakon čega su je prepoznali Delfini s kojima je bila godinu dana. Nakon Delfina uslijedila je šestogodišnja era Magazina, da bi se u drugoj polovini 90.ih otisnula u solo karijeru.

‘Kada sam započinjala sama dogodila se pjesma Nemam s kime dočekati zime. Postavljalo se pitanje kako ćemo sada raditi koncerte pa se menadžment dosjetio da napiše plakate Danijela (ex Magazin). Bilo je tu briljantića, primjerice u disko klubu blizu Siska imala sam apsolutno rekordnih nula prodanih karata. I to nikada ne bih promijenila. Nakon toga krenule su pjesme Ide mi, Neka mi ne svane, Što sam ja što si ti.
Period izbacivanja pjesama je bio zgusnut, zaredale su se pjesme, lipo se sve posložilo. Imam osjećaj da se sve to samo od sebe događalo, nije to bila neka strategija’.

2003. Danijela je snimila album Božić s Danijelom, a dvije godine kasnije napravila je i veliki humanitarni koncert u dvorani Vatroslav Lisinski, koncertnu izvedbu spomenutog albuma Božić s Danijelom. Za ovaj album kaže da joj je jedan od najljepših albuma u životu, pjesme za njega je birala sama, te joj je želja to ponoviti.

Zagrebačka publika uglavnom, možda i samo tamo Danijelu može gledati i slušati u dvorani Lisinski, a razlog tome je činjenica da Lisinski ima posebnu draž, koja joj pruža neposredan odnos s publikom, dvorana u kojoj publika može sjesti, dignut se ili plesati. Na pitanje planira li nastup u Areni, Danijela nam je rekla da apsolutno planira.

Osim Lisinskog, zaljubljenica je u intimnije koncerte, a sa svojim je producentom napravila nove aranžmane koji se lijepo sljubljuju s intimnim prostorima, rekla je.

Danijela je dva puta nastupila na Eurosongu, jednom s Magazinom i pjesmom Nostalgija, a nakon toga kao solo izvođačica s pjesmom Neka mi ne svane. Još jednom kasnije, 2006. s pjesmom Oči od safira otišla je na Doru s namjerom da ode na Eurosong, no nije prošla.

Kao i svaki pisac, i Danijela puno čita, u pravilu dvije, tri knjige istovremeno. Trenutno uživa u biografiji Mire Furlan te knjižici Marka Aurelija, filozofskim mislima koje nemaju rok trajanja.

Kao ljubiteljica discipline kada ne radi, ustaje u pet sati ujutro, a do 10 sati već puno toga završi i obavi. ‘Kako pada sunce, tako i moje sposobnosti opadaju’.

Danijelina disciplina očituje se i u još jednoj tehnici koju primijenjuje, a to su vježbe disanja i tuširanje hladnom vodom. Vježbe disanja počela je raditi nakon problema s leđima, čemu je pridodala metode Wima Hofa te usvojila naviku tuširanja hladnom vodom. Wim Hof, pod nadimkom The Iceman, nizozemski je ekstremni atletičar poznat po sposobnosti da izdrži vrlo niske temperature.

Kao nekome, rođenom u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, duhovnost je oduvijek bila sastavni dio Danijelina života.

‘Oduvijek sam si voljela zadavati teška pitanja o smislu života, i onda.. nakon svih tih pročitanih knjiga i druženja s pametnim ljudima, uvijek sam si mislila …mora biti nešto univerzalno što je dostupno svima. I shvatila sam da je sve u konačnici jednostavno, poanta je da budemo nježni, suosjećajni, ljubazni i da će sve to biti dovoljno da se pokrenu velike promjene’.

Radim na nekoliko novih pjesama, trneutno sam u studiju i izlazi knjigu popunjen je raspored