Novosti

Daniel Popović Lepoj Breni: ‘Nisi otišla, žao mi je, bio sam bolji!’

Bez posebnog predstavljanja, legenda hrvatske glazbe, eurovizijska zvijezda, rekorder po broju prodaje jedne ploče na ovim prostorima – Daniel Popović stigao je u Special Happy Show u srijedu iz Slovenije gdje živi 20-ak godina. U Deželu je otišao spontano prvi put 90-ih. Dopalo mu se i ostao je. U slatkom životu i ‘lepoj Deželi, lepih punca, lepih ritki’, uživa. Tempo života je drukčiji, mirniji, u 21 sat svi spavaju, kaže Popović. Život za obitelj je izvanredan, pješačke i biciklističke staze su uređene, sve je čisto i uredno, bolje je i ljepše i od Austrije.

U javnosti se malo zna da Daniel Popović slika portrete, kaže, ‘vrlo ozbiljne’, voli čitati, a svoje slobodno vrijeme koristi kako bi se usavršavao.

‘Život mi nije usputna stanica, već želim ostaviti trag. Pokojni Oliver je jednom rekao ‘jedini čovjek na estradi koji se nije ni sa kime posvađao je Daniel Popović. Ja nisam konfliktna osoba i nikada nisam pratio žutu štampu. Protokom vremena shvatiš da je to uzaludno gubljenje vremena. U redu, radu i disciplini je spas. Treba raditi stvari u kojima uživamo. Volim raditi glazbu, napisao sam pregršt pjesama za druge koje su ostavile traga. Ja sam glazbenik od glave do pete, završio sam Akademiju za izvedbene umjetnosti u Grazu, završio sam klasičnu gitaru, sve me to privlačilo, htio sam uvijek raditi što volim. Svi imamo uspone i padove, važno je kada padneš da se uspiješ ponovo dići’.

Đuli

‘Nisam očekivao niti planirao uspjeh s pjesmom, sve se u mom životu događalo spontano, i nikada nisam sanjao karijeru, a uvijek mi se dopadala povezanost s publikom. Moja osobna iskaznica je prepoznavanje po pjesmi Đuli koja je nastala spontano, uz veliku pomoć mog velikog prijatelja Maria Mihaljevića koji je u meni prepoznao talent te tekst za pjesmu napisao preko noći. Zanimljivo kod te pjesme je da nema niti jedne rime, a kada je pjevate ona teče’.

A evo što nam je rekao o današnjem natjecanju za pjesmu Europe.

Eurosong se danas sve više gleda, a manje sluša, to je moja opaska. Važna je scena i koreografija, očigledno pjesma nije toliko bitna jer ne ostaje, što je preduvjet da neka pjesma postane evergreen. Vrijeme je najbolji pokazatelj. Ne bih donosio sudove zašto moja pjesma nikada nije na Eurosongu, rekao bih samo da svake godine pošaljem pjesmu, možda ne najbolju, ali pjesmu koja bi mogla uspjeti, no ona završi u košu za smeće, mislim da je niti ne preslušaju. To je moja pretpostavka. Ne mislim da ne znam napisati pjesmu, definitivno znam i tu imam što reći. To ima veze sa stanjem u društvu’, rekao nam je Daniel.

Glazbu za Đuli Daniel je dakle skladao u rekordnih pola sata, u isto toliko vremena snimljena je u studiju, u terminu koji je tada bio rezerviran za Mišu Kovača. Osvojivši visoko četvrto mjesto na Euroviziji, Danielu su se otvorila sva vrata. Đuli je prodana u rekordnih milijun i dvjesto tisuća primjeraka, što je Popoviću osiguralo da postane ne samo najveća zvijezda bivše države, već i u Europi i Rusiji. Đuli je prepjevana na više od deset svjetskih jezika.

Koliko je Đuli podigla prašine i povukla sa sobom mnoštvo priča, govori i iduća anegdota.

Osveta Lepe Brene

Nakon što ju je 1983. pobijedio na Jugoviziji s pjesmom Đuli gotovo anonimni pjevač iz Crne Gore, Lepa Brena odlučila se osvetiti.

‘To je bila osveta malenog Kineza. Malenim helikopterom odvezli su me na Durmitor, spustili me na planinu, i rekli mi ti samo malo maši. No, njih nije bilo tri sata, a na Durmitoru žive vukovi i medvjedi. Ja sam stajao smrznut od straha u oblaku parfema. Ščučurio sam se ispod nekog velikog kamena. Nakon tri sata čekanja su se pojavili i vratili po mene, a ja sam od sreće mahao, na što su oni rekli e ovo si super odglumio. Kada sam ušao u helikopter, kako bismo se vratili prema Titogradu, zapikavali su se na sve litice, strmine i hrdi Crne Gore sve do grada. Nauživao sam se straha kao nikada u životu. Kada sam sve to u sebi raščlanio i analizirao – razmišljao sam koliko daleko ide ispunjavanje nečijeg, ajmo tako reći, idolopoklonstva prema nekome, u ovom slučaju čovjeka koji je vozio helikopter prema Breni, ne shvaćajući da mi je ulio strah do kraja života vozeći me tako niz strmine i padine. Shvatio sam koliko čovjek daleko može otići u svojem ludilu zanesen nečijom ljepotom. Za mene je to bila škola, više ne idem u helikopter. Ukratko, smatrao sam da je to bila ideja, da je to namjerno učinjeno i to je Lepa Brena priznala na TV Pinku, i ja sam sumnjao u to. Kasnije je bila kao gost u Ljubljani, pa je još jednom to prepričala kao štos, vic misleći da to neće doći do mene. No netko joj je rekao da živim u Ljubljani pa je ostala zatečena. Smatram da je to vrlo nekorektno s njezine strane, da to nije bilo lijepo no pokazala je da je to i dan danas boli.

‘Breno, nisi otišla, žao mi je, bio sam bolji’.

Pozadinska filozofija

Pobjedu ispred Brene pokušao je objasniti na idući način: ‘Tu se ne radi o Lepoj Breni, niti o tom stilu glazbe. Moramo razumjeti razlike između plus i minus, mola i dura, tu je razlika između istoka i zapada, na kojoj je sve razlike cijepaju. Molske su pjesme obično tužne, durske su hepi,. Spoj bi trebao obogatiti, a u ovom slučaju ono što nas razdvaja bi nas trebalo spajati. Sitnije, cile sitnije je bio pokušaj da se Europi prezentira i usili nešto što Europa nikada prihvatiti neće, zbog utjecaja kultura, tu se kulture cijepaju. Naime u tom glazbenom miksu se stvaraju lijepe pjesme. Ipak, u tom trenutku, tada, je baš to bio razlog zašto ta pjesma nije otišla u svijet. Mi ovdje radimo kardinalnu grešku vezanu za Eurosong, i najveća greška je što sama riječ eurosong govori dovoljno. Uvijek tražimo eurosinger, treba tražiti pjesmu, ne pjevača. To je bolesno razmišljanje. Gledajte, ovdje se radi isključivo o pjesmi, radi se o receptu i modelu, nije sada važno tko je i odakle dolazi, to je cijela filozofija koju treba razumjeti. A sada, zašto moje pjesme koje redovito šaljem završe u smeću, to je moja pretpostavka… Eto kako se događaju loše pjesme. Ima tu i dobrih pjesama, ali one nisu za Eurosong.

Cijelo gostovanje Daniela Popovića na Happy FM radiju poslušajte u linku ispod.